Spikcup finalen 1999

Söndagen den 14 mars hölls finalen i Västerås nattcup, Spikcupen. Tävlingsplatsen var förlagd till Enköpings Motorbana, i omgivningar som sägs likna årets 10-Mila-terräng.

Tävlingen gick till så att det var kval och därefter, med ca en timmes vila, final där man startade med bästa man i kvalet först och sedan jaktstart beroende på hur långt efter man var i kvalet. Kvalheatets startlista upprättades efter hur många poäng man fått i tidigare deltävlingar och den med mest poäng startade sist. Även Sunbybergs IF deltog på tävlingen. De var inlottade mellan Västeråsarna.

I huvudklassen innebar det att Claes Pettersson gick ut sist med Magnus Thornell två minuter före. På mellanbanan startade Lars Jacobsson sist och Ylva Zander gick ut sist bland damerna.

Det var ett par cm snö i skogarna så de som startade först fick spåra lite åt de senare startande.
Patrik Gunnarsson dominerade på mellanbanan kvalbana och tog en säker seger med nära två minuter till Anna Nygård som gjorde ett topplopp i damklassen. Trea på banan var Anders Tåqvist.

På långa banan drog Claes Pettersson det längsta strået och Magnus Thornell var god tvåa, en minut efter. Tredje platsen kneps av Stefan Hellberg från Sundbyberg men han var drygt fyra minuter efter Claes så det var ganska klart vilka två som skulle göra upp om segern i finalen.

I jaktstarten bjöds det på sedvanligt kluriga banor och raffel.
Löparna ställdes upp på led och skickades iväg med det tidsavstånd de hade till segrarna från kvalheatet. Tidvis var det riktigt tätt. Precis som det ska vara när det är jaktstart!

På långa banan tappade Claes mössan på väg till första kontrollen och fick vända tillbaka och han tappade därmed en del tid men Magnus Thornell gjorde en blunder på tvåan så försprånget hade där ökat med ytterligare en minut. Därefter kunde Claes lugnt och avslappnat springa i mål som segrare och kostade till och med på sig att hoppa över en kontroll och fick vända tillbaka. Claes noterades även för bästa tid på banan.

På mellanbanan var det desto mer rafflande. Patrik Gunnarsson gick ut som ledare med nästan två minuters marginal. Men Patrik lyckades inte hålla tävlingsnerverna under kontroll och inledde med lite småmissar och en rejäl tre-minutare på sjunde kontrollen. Där passerade bl a Anders Tåqvist som sedan kunde hålla undan och vara först in i mål och ta hem segern.

Anna Nygård gjorde återigen ett mycket fint lopp och sprang in som tvåa och det bådar gott inför vårens tävlingar.

Snabbast på finalheatets mellanbana var Kristoffer Tåqvist.

Totalsegrare på långa banan blev Claes Pettersson, på mellanbanan Anders Tåqvist och i där Anna Nygård var snabbast av damerna.

Resultaten från tävlingarna hittar du här.

De eminenta banorna hade Joakim Thornell lagt och Henrik Ortman och J-O Bergman stod för arrangemanget som höll ypperlig klass. Elektronisk stämpling och sträcktider direkt efter målgång var ett par av de saker som förgyllde arrangemanget.

 Mer resultat från Spikcupen finns att läsa på Spikcupens hemsida: http://hem.passagen.se/spikcup/spikcup99/default.htm